Brooch Collection: Marta

brooch2

Marta ken ik uit de tijd toen zij nog bij Etsy werkte en ik net begon met mijn online winkel. Inmiddels is ze verhuisd naar Frankrijk en is haar leven drastisch veranderd. Gelukkig is ze niet helemaal weg uit de leven van de Nederlandse Etsy-ers, we kunnen naar nog volgen  bij haar Franse moestuin-avonturen(en).

Favoriet

Een echte favoriet heeft Marta niet. Als ze eentje moet noemen, wellicht de vintage keramieken broche met goud beige en wit, ergens linksboven in beeld. Ze vertelt: “Deze heb ik een jaar of wat geleden voor mijzelf gekocht voor kerst in Leiden in een ouderwetse servieswinkel. De pensioen gerechtigde eigenaar had een kastje vol van dit soort broches. Ik koos toen deze uit, vraag me nog altijd af of ik er niet meer had moeten kopen. En dan heb ik misschien toch nog een tweede favoriet. Het koppeltje dat links onder in beeld staat. Dat koppeltje heb ik ooit gekregen van een hele leuke macedonische maakster.”

Leuke opmerkingen

“Er gaat geen keer voorbij dat ik de broches draag en dat ik geen leuke opmerking krijg over de broches. Sommige broches zijn heel gereserveerd, zoals die keramieken die ik eerst noemde. Anderen zijn een beetje vreemd of grappig en dit koppeltje is heel aansprekend.”

De eerste broche

“Mijn eerste broche uit de collectie was die goudkleurige bloem boven de blauwe plastic bloem. Het is een broche die ik ooit van mijn oma kreeg. Ik was toen net politiek actief geworden (18 jaar) en zij stelde zich zo voor dat je je netjes moest kleden op politieke bijeenkomsten. Zij gaf mij haar eigen broche zodat ik deze kon dragen op een net colbertje. Lief he! Ik heb toentertijd de broche bijna niet gedragen omdat ik daar geen geschikte momenten voor zag. Later ben ik deze wel gaan dragen op speciale gelegenheden – geen politieke bijeenkomsten, maar bruiloften enzo.”

Meest recente broche

“De meest recente is er een die je niet zo goed ziet, maar die ligt op het dienblad rechts. Het is een goudkleurige broche waar twee fotootjes in kunnen. Echt zo leuk, vond ik een paar weken terug in Stuttgart in een tweedehands winkeltje. Op slag verliefd. Ter plekke konden we niet zien of de fotootjes vervangen konden worden, thuis heb ik met wat kracht in ieder geval een van de foto’s kunnen verwijderen. De andere lijkt dicht gesoldeerd. Daar moet ik nog wat aan wrikken. Maar erg leuk en bijzonder.”

brooch3

Welke wil je nog vinden?

“Ik hoop stiekem dat ik heel veel broches op vintage markten hier in Frankrijk ga vinden. Onlangs vond ik een hele leuke rode poppy. Je ziet hem links in beeld op het gele gedeelte. Geen plan, geen broche plan. Wel goed om zo een keer alle broches uit te leggen. Dan zie ik wat ik al heb en welke kleuren ik al heb.”

Favoriete broche maaksters

Nog een klein lijstje van een Marta’s favoriete broche-maaksters: KimMitsyAnastasiaAnnemiek & Kathy.

marta-brooches

 

translation
On the right top side of the page you see a google translator widget. Please select your language to read the blog in English. And do check out Marta’s Brooch Museum (her pinterest board with her collection)

Find Marta online: blog | brooch museum | shop

3 thoughts on “Brooch Collection: Marta

  1. Dit is een interessante website. Leuke content ook. Ik was net op een website genaamd natuursteen-werkblad.be waar ze werkbladen en aanrechtbladen verkopen. Het is juist een heel witte website wat je niet vaak ziet volgens mij in de natuursteen sector. Schitterend om te zien hoe websites er steeds beter uit gaan zien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.